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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  04/11/2004
Data da última atualização:  19/08/2019
Autoria:  ARAÚJO, R. de; MIGLIORANZA, É; MONTALVÁN, R.; DESTRO, D.; GONÇALVES-VIDIGAL, M. C.; MODA-CIRINO, V.
Afiliação:  RICARDO DE ARAÚJO; ÉDISON MIGLIORANZA; RICARDO MONTALVAN; DEONISIO DESTRO; MARIA CELESTEGONÇALVES-VIDIGAL; VANIA MODA CIRINO.
Título:  Genotype x environment interaction effects on the iron content of common bean grains.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 3, n. 4, p. 269-273, Dec. 2003.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Iron deficiency in the human organism is a serious public health problem throughout the world. In the human food, one of the main sources of this mineral element is legumes, among which the common bean are important. The objective of this experiment was to study the genotype x environment interaction effects on the grain bean iron content to estimate the adaptation and stability of common bean genotypes in three environments. The experiments were carried out in Londrina, Marechal Cândido Rondon and Iguatemi, in Paraná state, Brazil, from September to December 1998. Twenty-five common bean genotypes were assessed in randomized complete block designs with four replications. Nitroperchloric digestion was performed and the iron was quantified in ground bean grains, using an atomic absorption spectrophotometer. The genotypes Iapar-57 and Pérola are recommended for cropping based on the adaptation and stability results. They showed superior grain iron content, had wide adaptation (Bli = 1) and good predictability (o2di = 0).
Palavras-Chave:  Adaptability; Bean; Genótipo-ambiente; Seedling; Stability; Teor.
Thesagro:  Feijão; Ferro; Integração; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus Nal:  iron; nutrition; plant breeding.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF21830 - 1ADDAP - DD20032003
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANCHES, S. C. C.; VASCONCELOS, F.; TAVARES, E. J. M.; MARINHO, P. S. B.; COSTA, C. E. F.; SILVA JUNIOR, J. O. C.; RIBEIRO-COSTA, R. M. Physicochemical characterization of chondroitin sulfate-co-n-isopropylacrylamide for pharmaceutical purposes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE BIOTECNOLOGIA, 4., 2012, Guarujá. Rodada e feira de negócios. [S.l.]: Sociedade Brasileira de Biotecnologia, 2012.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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